The Place to Be(er): begin je eigen microbrouwerij

We hebben ons decennia lang moeten behelpen met pils. In de zomer is een gewoon pilsje nooit te versmaden maar in veel gevallen ging het toch om de hoeveelheid. Het heeft de naam van bier geen goed gedaan.

Maar bierbrouwen is een ambacht! Paul's oma brouwde het voor de oorlog eenmaal per jaar (Carnaval of de Kermis, dat weet ik niet meer, zijn vader was ook nog maar een kleuter) en heeft het waarschijnlijk van haar moeder geleerd.

Anno 2017 wordt het in alle delen van de wereld weer gebrouwen op kleine schaal. Elke stad, elk dorp zijn eigen craft-bier. Veel zijn er inmiddels tot de supermarkt doorgedrongen. Zeven maal zo duur, maar authentiek en daarmee helemaal de moeite en hun prijs waard.

Nog mooier is natuurlijk je eigen biertje. Een eigen recept is gemakkelijk gemaakt. Met twee eenvoudige ingrediënten, gerst en hop, zijn al tientallen verschillende biertjes mogelijk. Met kruiden erbij zijn de mogelijkheden schier oneindig.

WORKSHOP

De workshop bij keukenboeren geeft een complete instructie voor thuisbrouwen op kleine schaal. Gewoon in een soeppan, met een emmer en een theedoek. De 5 litertjes die je deze avond brouwt kun je thuis desgewenst opschalen naar 20, 50, 100….

Er liggen 3 (suggesties voor) recepten klaar. Aan het einde van de middag is je eigen brouwsel klaar voor vergisting. Tussendoor moet natuurlijk een en ander geproefd worden.

Vier weken later is er een tweede bijeenkomst en gaan we het bier bottelen.