OVER RotPot

RotPot is ontwikkeld om jou te leren fermenteren. Op die manier helpt RotPot om je restjes een betere bestemming te geven dan de afvalbak. Bovendien past gefermenteerd eten prima in een gezond en gevarieerd dieet, is het bijna magisch om te doen én ontdek je een wereld aan bijzondere smaken. Zo bouw jij mee aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem. En dat is nodig!

Waarom?

Voldoende, veilig en betaalbaar voedsel is natuurlijk een heel mooi uitgangspunt. Maar de focus op schaalvergroting en efficiëntie in de huidige voedselproductie kent een aantal flinke nadelen voor onze gezondheid en omgeving. En last but not least: het veroorzaakte een enorme smaakvervlakking. 

Het aanbod aan eten is enorm, maar eenzijdig. We eten te veel suiker, vet, zout en vlees. Steeds meer mensen lijden aan ziekten die het gevolg zijn van overgewicht en obesitas. Tegelijkertijd is het niet makkelijk om voldoende binnen te krijgen van alle belangrijke voedingsstoffen.

De huidige manier van produceren veroorzaakt uitstoot van broeikasgassen, leidt tot verarming van de biodiversiteit en put onze grond uit. Daarnaast wordt ongeveer 1/3 van ons voedsel verspild: gemiddeld zo'n 50 kg per persoon per jaar! Dat moet anders!

Hoe dan?

Kook zelf en leer fermenteren. Eet minder vlees en zuivel, koop in het seizoen, waar het kan direct van de maker en uit de buurt. Vermijd voedsel in pakjes, vooral als ze van alles beloven, meer dan 5 ingrediënten bevatten die je bovendien niet moeiteloos kunt uitspreken. Aldus Michael Pollan, uitermate vrij vertaald, maar een goede eerste stap is het lezen van zijn boeken.

En ROTPOT zelf?

RotPot is ontwikkeld in Rotterdam en wordt gemaakt in een nabijgelegen sociale werkplaats. De onderdelen zijn met zorg uitgekozen, voedselveilig en eindeloos opnieuw te gebruiken. De kruiden en specerijen worden waar mogelijk ingekocht bij gecertificeerde, Biologische leveranciers. Heb je tips waardoor RotPot nóg duurzamer, gezonder en socialer kan? Dan horen we het graag.